gtag('config', 'UA-180278623-1'); HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) Nedir? - Bilginiz Dahilinde

Ads Top

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) Nedir?


HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON):

Kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarına yaptığı basınçtır. Kalp atarken ölçülen tansiyon değerine sistolik kalp yumuşadığında ölçülene ise diastolik adı verilir.



HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON):


HT ETİYOLOJİ:

·         Primer HT = Birincil Hipertansiyonda tanımlanabilir bir neden yoktur.

·         Sekonder HT = Altta yatan tıbbi bir durumdan kaynaklanır ve primer HT’ ye göre daha yüksek tansiyon değerlerine neden olabilir. (böbrek sorunları, obstüriktif uyku apnesi vb.)

·         Sedanter yaşam, genetik faktörler ve nabızın hızlı atması.(Nabızın hızı arttıkça kalp her kasılmada o kadar kasılır ve atardamarlar üzerindeki kuvvette doğru orantı ile artar.)

·         Fazla tuz ve sodyum kullanılması vücudun sıvı miktarını arttırır. Benzer bir durum ise potasyum azlığıdır. Çünkü potasyum, sodyum miktarını dengelemeye çalışır ve haliyle potasyum az olursa kanda sodyum birikmesi oluşur.

·         Stres ve sigara kullanımı


HT BELİRTİLERİ:

·         Sık idrara çıkma özellikle geceleri

·         Bulanık veya çift görme

·         Bacaklarda şişlik

·         Nefes darlığı

·         Baş dönmesi ve ağrısı

·         Burun kanamaları

·         Halsizlik


HT TEDAVİ:

·         Tedavide İlk müdahale yaşam tarzına olur. Hastanın normal kilosuna dönmesi amaçlanır.

·         Diyet programı önerilerek tuz tüketimi, tereyağ gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdalar, alkol, sigara kısıtlanır ve meyve, sebze tüketimi teşvik edilir. Ayrıca hastanın fiziksel egzersiz yapması sağlanır. Bu sayede kişinin tansiyonu egzersiz ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu uygulanan girişimlere rağmen düşmüyorsa kişiye antihipertansif ilaç tedavisi uygulanır.

 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.