gtag('config', 'UA-180278623-1'); DİABETES MELLİTUS Nedir? - Bilginiz Dahilinde

Ads Top

DİABETES MELLİTUS Nedir?

 

DİABETES MELLİTUS:

İNSÜLİN: Kandaki şeker miktarı çok yükseldiğinde pankreastan insülin salgılanır. İnsülin karaciğerden kana glikoz sagılanmasını azaltır ve aynı zamanda glikozun kandan hücrelere gitmesini sağlar. Yani ünsilin kan şekerini düşürür.

GLUKAGON: Kan şekeri düşmeye başladığında pankreas glukagon salgılar. Karaciğerin depoladığı glikozu kana salgılamasını sağlar. Ayrıca pankreasın insülin salgısını baskılayarak kandaki glikozun azalmasını engeller. Yani glukagon kan şekerini yükseltir.


DİABETES MELLİTUS NEDİR?


TİP 1 DİABET:

Ya insülin hücrelerde kullanılamıyor ya da insülinin üretiminde sorun yaşanıyor demektir. Haliyle insülin olmadan hücrelere glikoz geçişi sağlanamaz ve halsizlik hisseder hasta.Tip 1 diabet, diabetik ketoasidoza neden olabilir. DKA, insülin eksikliğinde vücut yeterli enerjiyi glikoz yerine depolanmış yağdan alır. Depolanmış yağ kullanılınca ketonlar açığa çıkar ve ketonlar kanın asit değerini yükseltir. Tip 1 diabet genellikle küçük yaşta başlar. İnsülin enjeksiyonuna bağımlıdırlar.

BELİRTİLERİ:

-Yorgunluk

-Kilo kaybı

-Susuzluk

-Sık idrara çıkma

TİP 2 DİABET:

Vücut yeterli kadar insülin üretir fakat hücrelerdeki reseptörler insülini tanıyamaz. Yani insüline karşı bir direnç gösterir. Tip 2 Diabetin belirtileri kolay fark edilemez.

Etiyoloji = Aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, stres, ailede şeker hastalığı

TEDAVİ:

·         Diabet kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi maalesef kesin bir tedavisi yoktur. Kan şekerinin normal seviyelerde tutulması birincil amaçtır.

·         Düzgün beslenme, yeterli egzersiz, Kan şeker takibi, sigara içilmemesi, tansiyon ve kolestrolün normal seviyelerde tutulması önemlidir.

·         Tip 1 için insülin tedavisi ve Tip 2 için antidiabetik ilaç kullanımı sağlanır.

 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.