COVİD-19 TANILI ÇOCUK HASTA İÇİN VERİLMESİ GEREKEN TABURCULUK EĞİTİMİ:
COVİD-19 ÇOCUK HASTA TABURCULUK EĞİTİMİ:
Tedavi edilen çocuk hastanın taburcu olabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekir.Bu şartlar;son 72 saat içinde ateş durumunun olmaması,solunum semptomlarının düzene girmesi,akciğer görüntüleme bulgularında gerileme olduğunun saptanması,en az 24 saat arayla RT-PCR sonuçlarının negatif çıkması şartlarını sağlıyorsa çocuk hasta taburcu edilebilir.Çocuğun taburcu olmasından sonrada takibine devam edilir ve taburcu olduğu günden başlayarak ilk 14 ev içi izolasyonuna dikkat edilmesi gerektiği anlatılır.
COVİD-19 TANILI OLAN ÇOCUK HASTA VE AİLESİNİN TABURCULUK EĞİTİMİ:
-Hastane tarafından COVİD-19 için kullanılması gereken ilaçlar verilmişse bu ilaçlar çocuğun anlayacağı şekilde anlatılır.Çocuğun yaşı gereği anlamama durumu olduğu için ebeveynlerede anlatılır.Gerekirse bir kağıda yazılır
-Onam formu hakkında aile ve çocuğa bilgi verilir.
-14 gün boyunca herhangi bir sıkıntı yoksa hastanın izlem süresini evinde geçirmesi gerektiği ve eve ziyaretçi alınmaması gerektiği konularında aile ve çocuk hastaya bilgi verilir.
-Çocuk hasta ve aile aynı ortamlarda bulunulduğunda maske takmanın gerektiği aile ve çocuğa anlatılır.
-İzlem süresince aile bireylerine bulaşma riski oluşturmaması için ayrı odalarda bulunmaları gerektiği anlatılır. Bu durum sağlanamıyorsa bulunalan ortamın iyi havalandırılması,bireyler arası mesafenin en az 1 metre olması,aynı ortamda olduklarında maske takmaları ve maske kirlenince değiştirmeeleri gerektiği konularında aile ve çocuk hastaya bilgi verilir.
-Evde 65 yaş üstü,covid-19 için riskli hastalıkıklar(hipertansiyon,diyabet,kronik akciğer hastalığı,kronik kalp hastalığı,kronik böbrek yetmezliği,kanser hastası vb.) sağlayan bireyler varsa mümkünse hasta ile aynı odada bulunulmaması gerektiği,mümkün değilse teması minimum seviyeye indirmesi gerektiği çocuk hasta ve ailesine anlatılır.
-Düzenli ve dengeli beslenmesi gerektiği anlatılır.
-Sıvı almada sorun oluşturacak bir durum yoksa bol sıvı alması ve uyku düzenine dikkat etmesi gerektiği çocuk hasta ve ailesine anlatılır.
-Hasta’nın ayrı banyo ve tuvalet kullanması gerektiği söylenir.Bu sağlanılamıyor ise kullanılan bu ortak alanlar iyi havalandırılmalı,günde en az 1 kez sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenmesi gerektiği söylenilir.
-Hasta’ya ve ailesine solunum hijyeni konusunda eğitim verilir.Öksürme,hapşırma gibi durumlarda bir mendil ile ağzını kapatması gerektiği,kullanılan mendillerin naylon poşete ağzı kapatılarak çöpe konulması gerektiği,ellerini sık sık yıkaması gerektiği hasta çocuğa ve aile bireylerine anlatılır.
-Hasta’nın kişisel eşyalarının paylaşılmaması gerektiği ve hastanın evde ortak kullanılan bardak,tabak,havlu gibi eşyaları kullanmak yerine kendisine ait eşyalarının tercih eddilmesi söylenir.Eğerki eşyalar ortak kullanılmak zorunda ise kullanılan eşyalar su ve deterjanla yıkanması gerektiği söylenilir.
-Hasta’nın kullanmış olduğu tekstil ürünlerinin çamaşır makinasında 60-90 derecede normal deterjan ile yıkanması gerektiği anlatılır.
-Hasta odası temizlenecekse temizleyen kişinin maske ve eldiven takması gerektiği anlatılır.Oda vücut çıkartıları veya solunum salgıları ile kirlenebileceğinden tüm yüzeyler 1/100 sulandırma ile çamaşır suyuyla temizlenir.Odada balgam gibi salgılar görüldüyse 1/10 sulandırmayla çamaşır suyu kullanılır.(1/10’luk çamaşır suyu 1 ölçü çamaşır suyu+9 ölçü su ile yapılır.1/100'lük çamaşır suyu 10 litre içine su+1 küçük çay bardağı çamaşır suyu)
-Hasta veya ailede genel durum bozukluğu veya solunum sıkıntısı olursa 112 aranır ve tıbbi yardım istenmesi gerektiği söylenir.Nakil durumlarında maske takmalarının gerektiği anlatılır
-Hasta ve ailenin ruhsal sağlığı ile ilgili destek durumunda KORDEP(korona ruhsal destek programı)’ten yardım alabilecekleri anlatılır.
-Solunum problemlerini gidermek,fiziksel kapasiteyi artırmak,kas-iskelet fonksiyonlarını geliştirmek ve buna bağlı sekonder sorunların kontrolü için solunum egzersizleri çocuk hastaya ve ailesine öğretilir.
Hiç yorum yok: