gtag('config', 'UA-180278623-1'); SATRANCIN TARİHİ - Bilginiz Dahilinde

Ads Top

SATRANCIN TARİHİ


SATRANÇ VE TARİHİ:

  Satranç günümüzden yaklaşık 4000 yıl kadar öncesinden Mısır'da oynandığına dair bulgular barındırıyor. Öyle ki Mısır'da bulunan piramitlerin üzerinde satranca dair kabartmalar bulunmuştur.Ayrıca Çin,Mezopotamya ve Anadolu'da satranç oynanıyordu.Satranç ile alakalı  İlk yazılı belgeler Hindistan'da bulunmaktadır.Satranç ardından İran'a oradan da Araplara ve Endülüsler aracılığı ile İspanya ve buradan da  Avrupa'da tanınmıştır.İspanyol Lucena 1497'de yazdığı satranç kitabında satranç ile ilgili kuralları açıklamıştır.

  Bu kurallar ne ilginçtir ki değişime uğramadan günümüzde halen uygulanan kurallardır. İspanya'nın ardından İtalya,Fransa,Almanya ,Rusya ve diğer birçok ülkede satranç hızla tanınır bir hale gelerek çok sevilen bir oyun haline geldi.1850 yıllarında satranç turnuvaları yapılmaya başlandı.1886 yılında ise ilk dünya satranç şampiyonluk müsabakası,Steinitz ve Zukertort arasında oynandı.Müsabakayı Steinitz 10 galibiyet,5 beraberlik ve 5 mağlubiyet  alarak kazandı ve ilk resmi olarak dünya şampiyonu olan Wilhelm Steinitz adını tarih sayfalarına yazdırmayı başardı.Ayrıca satrancı sistematik oynama kavramının ustası Wilhelm Steinitz'dir.

Steinitz'e göre teorisinin başlangıç noktası ''Satranç konumuna göre uygun bir plan oluşturarak oynamak''tır.''Satranç konumunun özellikleri'' konusundaki bilgileri ve çalışmaları sayesinde ayrıca  modern satrancın temellerini oluşturmuştur.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.