gtag('config', 'UA-180278623-1'); HALEPÇE KATLİAMI NEDİR? - Bilginiz Dahilinde

Ads Top

HALEPÇE KATLİAMI NEDİR?

 HALEPÇE KATLİAMI NEDİR ?

Herkese merhaba, bu yazımızda Halepçe katliamı nedir ?, Halepçe katliamı'nı kim yaptı ?, Halepçe katliamı ne zaman ve nerede oldu ?, Halepçe katliamında kaç kişi öldü ? gibi sorulara değindik.

Halepçe katliamı nedir?

HALEPÇE KATLİAMI NEDİR ?

Kimyasal saldırı bakımından sivillere yönelik en büyük saldırı diyebiliriz bu katliam için. Havaya yayılan elma kokusuyla birlikte gelen vahşice bir katliamdır Halepçe katliamı. Elma kokusuyla ölüme gitmenin adıdır. Katiller, elma kokusu yayan kimyasal silahlar ile çocuk, genç, yaşlı demeden vahşice insanlığa hiç çıkmayacak kara lekeler sürmüşlerdir. Kürt halkının top atışları ile ilk önce evlerinin camları ve duvarlarına hasar verdiler sonrasında ise vahşetle bölgede kimyasal silahlar kullandılar.

HALEPÇE KATLİAMINI KİM YAPTI ?

Saddam Hüseyin 80'li yıllarda İran ile savaşırken bir diğer yanda Kürtler ile savaşıyordu. Kürtlerin ve İranların ortaklaşması Saddam Hüseyin' de korkuya sebep olmuştur. Topraklarını kaptırmamak için Hasan Ali Mecid' i Kürtlerin yaşadığı bölgeye görevlendirerek orada bir tehdit oluşmasını engellemek istedi. Hasan Ali Mecid aynı zamanda Saddam'ın kuzenidir ve kimyasal ali lakabı ile bilinmektedir.

HALEPÇE KATLİAMI NEREDE VE NE ZAMAN OLDU ?


Günümüzden 33 yıl önce tam olarak 16 Mart 1988 yılında sabah meydana gelmiştir. Bu katliamı meydana getirenler ise Irak'ın savaş uçakları ve topçuları, Kuzey Iraktaki Kürt kasabasına kimyasal saldırı düzenlemiştir. Bu saldırıda kullandıkları kimyasal ise Hardal gazı ve Sarin gazıdır. Bu gazlar insanların derilerini yaktı ve solunum sistemleri çöktü. 

HALEPÇE KATLİAMINDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ ?

Ne yazık ki bu vahşetin sonucunda resmi rakamlara göre 6 bin sivil insan katledilmiştir. Sonradan bölgeye inceleme amaçlı gelen insanlar ise ölenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu söylemektedir. Yaralı sayısının ise 14 bin 765 kişi olduğu bilinmektedir.




Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.