gtag('config', 'UA-180278623-1'); Bakterilerde Sınıflandırma Nasıl Yapılır? - Bilginiz Dahilinde

Ads Top

Bakterilerde Sınıflandırma Nasıl Yapılır?

 BAKTERİLERDE SINIFLANDIRMA:

1)Şekillerine Göre Bakteriler:

-Çubuk Şekilli Bakteriler:Bacillus olarakta bilinirler.Tek tek veya birbirlerine yapışmış haldedirler.Tifo,tüberküloz,şarbon hastalığı bakterileri bu şekilde olan bakterilere örnektir.

-Yuvarlak Şekilli Bakteriler:Coccus olarakta bilinirler. Genellikle kamçısızdırlar.Zatürre ve bel soğukluğu bakterileri bu şekilde olan bakterilere örnektir.

-Spiral Şekilli Bakteriler:Spirillum olarakta bilinirler.Kıvrımlı bir yapıları vardır ve uçlarında iki adet kamçı bulunur.  Frengi bakterileri ve dişlere yerleşen Spiroket'ler  bu şekilde olan bakterilere örnektir.

-Virgül Şekilli Bakteriler:Vibrio olarakta bilinirler.Virgül şeklinde bir bakteridir.Kolera bakterisi bu şekilde olan bir bakteridir.

2)Beslenme Şekillerine Göre Bakteriler:


-Ototrof Bakteriler:Kendi besinini kendi üreten bakterilerdir.Kendi aralarında fotosentez yapanlar ve kemosentez yapanlar olarak ikiye ayrılır.Bu bakteriler inorganik maddeler içerisinden organik madde sentezleyebilen özellikte bakterilerdir.

-Heterotrof Bakteriler:Kendi besinini kendisi üretemez ve besin maddelerini dışardan alır.3’e ayrılır:

a)Saprofit(çürükçül)Bakteriler:Ölü organizmaların ayrıştırılmasında büyük görevi  vardır.Bitki ve organik atıkları besin olarak kullanırlar.Bu yüzden ekolojik dengeyi sağlamada yardımcı olurlar.Yararlı bakterilerdir. Bazı saprofit bakteriler, sütün yoğurt ve peynir olarak mayalanmasını sağlamaktadır.

b)Parazit Bakteriler: Besinlerini  üzerinde yaşadıkları canlılardan sağlarlar. Bunun nedeni sindirim enzimlerinin olmamasıdır.Bazı bakteriler konak canlıya çok zarar vermez sadece konak canlının besinlerine ortak olur.Örneğin Kalın bağırsakta bulunan Escherichia coli.

c)Mutualist Bakteriler:Günümüzde birçok hastalığın sebebi bu bakterilerdir. Organizmalar olmadan yaşayamadığı için genellikle organizmalar ile yaşarlar.İnsanlarda kalınbağırsakta sıklıkla bulunurlar.

3)Solunum Şekillerine Göre Bakteriler:


-Aerop Bakteriler:Sadece oksijen bulunan ortamlarda yaşarlar.Bu bakterilerde mezozom bulunur.Verem hastalığında büyük etkisi olduğu bilinir.Örnek Escherichia coli, Zatürre ve yoğurt bakterisi.

-Anaerop Bakteriler:Bu bakteriler  sadece oksijensiz ortamda yaşayabilirler. Örnek;Clostridium tetani (tetanos bakterisi).

-Fakültatif Anaerop Bakteriler:Bu bakteriler ise hem oksijenli hem de oksijensiz ortamda yaşam sürdürebilir.

4) Gram Boyası İle Boyanıp Boyanmamalarına Göre Bakteriler:

Danimarkalı bakteriyolog GRAM tarafından geliştirilmiştir.

-Gram Pozitif: Bu bakteriler zarar görmeden  gram boyası ile boyanabilirler.Bu bakteriler boyandığında mor renk olurlar.Gram Pozitif  bakterilerinin hücre duvarları  kalındır.

-Gram Negatif: Bu bakteriler kesinlikle gram boyası ile boyanmaz.Gram negatif bakterilerinin iki tabakadan oluşmuş hücre duvarları vardır. 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.